~~Galgóczy Árpád neves magyar műfordító és költő volt a díszvendége a kazányi Szövetségi Egyetem tatár nyelvi irodalom kara október 19-i rendezvényének. A 88 éves alkotót a rendezvény szervezői annak kapcsán hívták meg, hogy a Tatár Köztársaságban készülnek az egyik legkiemelkedőbb kortárs tatár író, Ajaz Giljazov „Imádkozzunk!” című regényének orosz nyelvű kiadására, melynek egyik szereplője volt rabtársa, Galgóczy Árpád.

Az 1947-ben húsz évre elítélt Galgóczy Árpád politikai fogolyként 13 évet töltött az egykori Szovjetunió területén található GULAG-táborokban, ahol megtanult oroszul. Egy Karaganda melletti táborban ismerkedett és barátkozott meg a szintén politikai nézetei miatt elítélt Ajaz Giljazovval, a későbbi híres íróval. Magyarországra történő visszatérését követően Galgóczy Árpád – aki az idők során Puskin és Lermontov egyik legautentikusabb magyarországi műfordítójaként szerzett szakmai elismertséget – elvesztette a kapcsolatot Giljazovval, aki haláláig már nem is találkozhatott egykori fogolytársával. Giljazov regényének orosz nyelvű változata készülő kiadása kapcsán a kazányi egyetem illetékesei újabb próbálkozást tettek Galgóczy Árpád felkutatására, ami – főkonzulátusunk segítségével – sikeresnek bizonyult, s az idős magyar alkotó a meghívást elfogadva személyesen vett részt a kazányi rendezvényeken.

A kazányi Szövetségi Egyetemen megtartott ünnepélyes eseményen részt vett a tatár író özvegye, három gyereke, a helyi politikai és kulturális élet számos jeles képviselője, valamint Kontra Ferenc főkonzul és a külképviselet több munkatársa. Ajaz Giljazov özvegye „A büszke magyar Galgóczynak” felirattal ellátott emléktárgyat adott át a vendégnek, akit a zsúfolásig megtöltött terem hallgatósága felállva, taps kíséretében köszöntött. Figyelemreméltó volt, hogy a rendezvényen olyan idézetet is felolvastak a hazájában hosszú ideig mellőzött Giljazov művéből, amely az 1956-os budapesti forradalom után bekövetkezett elnyomásról, a szovjet tankok dicstelen szerepéről tett említést.

A rendezvényről megjelent tudósításokat az alábbi az alábbi linkeken lehet megtekinteni:                 

http://www.business-gazeta.ru/article/326095
http://kpfu.ru/philology-culture/ego-pravda-ego-molitva-252052.html